pondělí 7. května 2012

XPLANE 10 a srovnávací navigace

Jak je již asi patrné ze starších příspěvků, v XPLANE 9 jsem používal ortofoto. To jsou v podstatě letecké fotografie promítkuté na reliéf země. Pokud se doplní o objekty, jako jsou lesy či budovy, vznikne velmi realistické prostředí.

V XPLANE 10 jsem aspoň prozatím nechal standardní vzhled. Řeky tečou vcelku kde mají, silnice jsou umístěné také dobře, vše zřejmě autory dotažené z Open Street Map. Budovy ve městech a vzhled měst a vesnic už tak dobrý není. Jenak jsou to všechno malé, převážně přízemní budovy, není jich mnoho a vyskytují se na místech v reálu nejsou.















Na obrázku je pohled na Kolín (vzadu). V pravém dolní rohu je JZ okraj obce Tři Dvory, za letadlem vlevo je pak řeka Labe.

Takže navigace dle mapy je možná. Podle silnic, železnic, řek, rybníků. Pokud se ale ztratíte, jen těžko  budete odhadovat proti mapě, kde vlastně jste, protože třeba tvary měst či význačné továrny nebudete mít k dispozici, což třeba oproti ortofoto je krok zpět.

Nicméně existují hned dva projekty, které toto zreálňují a umísťují budovy reálně kde jsou. Oba pracují s OSM a bude o nich vbrzku řeč.

Poznámka: ortofoto z XPL9 je mžné použít v XPL10. Já tak zatím neučinil úmyslně.

Žádné komentáře: