pátek 14. května 2010

REX for XPLANE

REX, výborný addon, který graficky mění mraky.
http://www.realenvironmentxtreme.com/xplane.html


Na obrázku je plováková varianta Tecnam SeaSky poblíž Žehuně.

V menu REX aplikace je THEME CREATION, kde je možnost vybrat některé ze 6 předdefinovaných témat (Bad Weather on Horizon, Blue Chill, Fair Weather Friend, Rainy Day, Summer Day Dream, Default Theme). Každé téma obsahuje 5 vlastností (3D clouds, cirrus clouds, overcast clouds, stratus clouds a sky colors), každá má vybránu jednu z několika variant.

Ručním výběrem si tak můžete sestavit (kromě zmíněných přednastavených témat) také vlastní a uložit ji přes SAVE.

Případně již uložené téma je možné zrušit DELETE.

Dá se zvolit RANDOMIZE a to náhodně sestaví vlastnosti (vzhled 3D, cirrus, barva,...) , takže v podstatě každý let bude unikátní.

Volbou INSTALL se pak vygenerované nebo vybrané téma nahraje do simulátoru, pokud je vybrané letiště tak se vezme a nahraje i aktuální počasí a automaticky se spustí XPL.

Další menu je WEATHER, zde se zadává ICAO kód letiště a po stisku SUBMIT se dotáhne aktuální počasí, z našich funguje LKPR, LKMT, LKKV a LKTB, na Slovensku funguje LZIB, LZKZ, LZTT.
Používají nějaký vlastní server, nikoliv klasické METAR servery a také díky tomu je možné dole přes ARCHIVE WEATHER zadát datum a čas a po SUBMIT se dotáhne počasí k danému času. Chtěl jsem zkusit lednové sněžení ale jsou tam data asi jen od dubna, je to ostatně server spuštěný s verzí pro XPL, takže úplná novinka.

Je možné kliknout na WX AVOIDANCE, zobrazí se Google mapa (poměrně malé okno), kde máte možnosti vidět v zobrazené oblasti srážky (radar), bouřky (storms), turbulence, námrazové podmínky (icing). Můžete posouvat a zoomovat, ale je to dost líné.

Hezká je volba ADVANCED SEARCH, kde si vyberete co chcete, třeba SNOW (sníh) a ono to ukáže letiště (celý svět), kde sněží. Vy si pak můžete to letiště vybrat a "aktivovat", podívat se na detail a v XPL se na něj přepnout.

Nyní, když je tedy vybráno letiště, je možné stisknout INSTALL WX TEXTURES a stanou se dvě věci - do XPL se podstrčí nastavení počasí do souboru METAR.RWX (v XPL musí být VYPNUT download a ZAPNUT metar soubor ve Environment/Weather), nahrají se textury nejlépe sedící na daný charakter počasí a spustí se XPL.
Používá se reálné počasí, pokud jste si vybrali v REX letiště LIMH kde sněží a jste v Praze, tak vidíte pražské počasí. To jen pro úplnost.

Takže obecně:
  • - lepší textury s možností výběru různých sad dle nálady
  • - 3D mraky
  • - možnost vyhledat letiště s daným počasím
  • - možnost nastavit počasí jaké bylo k danému datu a času
  • - možnost vidět stav aktuální turbulencí, bouřek, námrazových podmínek
Nepozoroval jsem žádný dopad na FPS.